HTML

Egy hét Finnország

Friss topikok

  • Simulacrum: Itthon jó idő vár majd, bár ma reggel 12 fok volt. Ide ne hozzátok nekem a hideget! Szépek ezek a ... (2014.06.15. 06:57) Hajókirándulások Helsinki körül
  • Bushman: @Simulacrum: Agricola bácsi üdvözöl! Találtunk játékboltot, megvettük a 7csoda egyik kiegét, most ... (2014.06.12. 23:20) Design, olimpia és szauna
  • Nagymacska: Narancssárga olló forever! Szép a park, jó a kígyós kép, de a sziklánpózolós a legjobb. Mindig úgy... (2014.06.11. 12:28) Fiskars, Hanko, Nuuksio
  • Nagymacska: @Bushman: Majd július elejére :D (2014.06.11. 12:18) Tampere első két nap

Címkék

Archívum

Design, olimpia és szauna

2014.06.11. 22:46 Bushman

Ma megváltunk a jó kis Nissan Note-tól, de még kora délutánig tudtunk vele furikázni. Elmentünk a városközponttól kicsit kijjebb eső részekre: az olimpiai stadionhoz, és az Arabaia nevű városrészbe, ahol nagy gyárak vannak pl. Fiskars és szuper design boltok és outletek. Megnéztük a híres finn zeneszerző, Sibelius emlékművét, amely hatalmas orgonasípokra emlékeztet.

Az 1952-es Olimpia magyar szempontból a legsikeresebb volt -16 arannyal az USA és a Szovjetunió mögött harmadikként végeztünk az éremtáblázaton! A finnek inkább a téli sportokban szerepelnek jól, de azért a nyári játékokon sem kell szégyenkezniük -a stadiont pl. Paavo Nurmi kilencszeres olimpiai bajnok csodafutóról nevezték el.

A finn design -és persze a skandináv úgy általában- megérne egy külön blogot, de persze arra nincs időnk. Mindenesetre Anna kérésének eleget téve ellátogattunk az Iittala outletbe, ami a legnagyobb finn design cég. Elsősorban üvegtárgyakat készítenek, emellett tányérokat, csészéket, gyertyatartókat és hasonló tárgyakat. Egyszerű, letisztult formák jellemzik és mindig a praktikusság a fő szempont. A mottójuk az időtlen design, ami sosem végzi a kukában. Amúgy sem jellemző a skandinávokra a pocsékolás, nem élnek nagy lábon, szeretik az egyszerűséget és szeretnek újrahasznosítani mindent. Rengeteg second hand bolt van, ahol mindent árulnak: ruhákat és használati tárgyakat is.

A tegnapi bejegyzésre visszatérve tudta valaki, hogy a Nokia a 80-as évekig gumicsizmákat gyártott? Láttunk is jópárat az előbb említett használtcikk boltokban. Tamás kommentjére reagálva az egész országban nagyon alacsony a népsűrűség. Magyarországnál közel négyszer nagyobb az ország és fele annyian vannak, a lakosság nagy része Helsinki környékén él. Amúgy az ország 70%-a erdő ás 10%-a víz, tehát nem is marad túl sok hely :-)

Este kipróbáltuk az igazi finn szaunát! Nehéz nyilvános szaunát találni, mert minden házban van, a nagyobb háztömbökben a pincében van közös. Az finnek között nincs teljes egyetértés abban, hogy mikor kell elkezdeni a szaunázást a gyerekeknek, de valamikor 6 és 12 hónapos koruk között már illik. Szuper élmény volt, igazi fatüzelésű szauna, külön női és férfi résszel, és ami a legjobb, hogy egyből a tengerbe csobbanhattunk! Gondoltuk, hogy büszkélkedünk majd, hogy a 8 fokos Balti-tengerben fürödtünk, de megkérdeztük és igazából 18 fokos volt :-)

Holnap Tallinnba kompozunk át, csak késő este jövünk vissza, úgyhogy lehet, hogy nem lesz új bejegyzés, addig nézegessétek ezeket (Gergőnek bónusz kép, találja meg- ha egyáltalán olvassa!):

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finntrip.blog.hu/api/trackback/id/tr606296373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simulacrum 2014.06.12. 22:51:22

Nem olvasom, mert elfelejtettem.
De látom nem történt semmi érdekes, megint felültél valami hülyeségre, meg bicikliztek és találkoztatok Agricola bácsival. :)

Bushman 2014.06.12. 23:20:38

@Simulacrum: Agricola bácsi üdvözöl! Találtunk játékboltot, megvettük a 7csoda egyik kiegét, most már van plusz 4 csoda (azaz 3, az egyikhez Vezetők kellenek - majd karácsonykor gondolj ránk).
süti beállítások módosítása