HTML

Egy hét Finnország

Friss topikok

  • Simulacrum: Itthon jó idő vár majd, bár ma reggel 12 fok volt. Ide ne hozzátok nekem a hideget! Szépek ezek a ... (2014.06.15. 06:57) Hajókirándulások Helsinki körül
  • Bushman: @Simulacrum: Agricola bácsi üdvözöl! Találtunk játékboltot, megvettük a 7csoda egyik kiegét, most ... (2014.06.12. 23:20) Design, olimpia és szauna
  • Nagymacska: Narancssárga olló forever! Szép a park, jó a kígyós kép, de a sziklánpózolós a legjobb. Mindig úgy... (2014.06.11. 12:28) Fiskars, Hanko, Nuuksio
  • Nagymacska: @Bushman: Majd július elejére :D (2014.06.11. 12:18) Tampere első két nap

Címkék

Archívum

Fiskars, Hanko, Nuuksio

2014.06.10. 22:39 Bushman

Ismét jelentkezünk, immáron Helsinkiből. Tegnap este egy hosszú nap után megérkeztük a bérelt kis lakásunkba. Egy fiatal lány lakik itt, aki nagyon kedvesen fogadott bennünket, készített kis listát a látnivalókról, térképet stb. Azt is kérte, hogy majd mi is írjunk neki Pestről, mert a barátja most pályázott meg egy állást az otthoni finn követségen.

A tegnapi első úticélunk Fiskars falu volt, ami egy nagyon kedves, szinte meseszerű hely, kis tóval, apró piros házakkal és természetesen egy Fiskars múzeummal és kis design boltokkal. Az első hely, ahova betértünk egy étterem volt a falu szélén, magyar szakáccsal és magyar konyhalánnyal. Innen a múzeumba mentünk, ahol rajtunk kívül csak egy magyar család volt két gyerekkel :-) A Fiskars cég az első időkben vasöntöde volt, gyártottak mindenféle gépalkatrészt meg például ekéket is. Aztán rátértek a háztartási és kertészeti eszközök gyártására, az ikonikus narancssárga ollót 1967 óta gyártják.

Fiskarsból Hanko felé vettük az irányt, ami Finnország legdélkeletibb csücske, gyönyörű üdülőhely a tengerparton. Az itteni kikötőben ettem a legfinomabb rákos szendvicset és még az Andrásnak is össze tudtak dobni egy salátát, mert gyakorlatilag minden más az étlapon tengeri herkentyű volt. Kicsit furcsán néztek rá először, mikor kijelentette a kikötőben lévő, -nem véletlenül- tengeri ételekre specializálódott étteremben, hogy ő bármit megeszik, csak a tengeri herkentyűket nem. A tenger amúgy jéghideg, 5 másodperc lábfürdő után már nem éreztem a lábfejemet.

Itt olyan jópofa, hogy fáziskésésben van a természet hozzánk képest, mert itt most virágzik az orgona, a gyöngyvirág, a pünkösdirózsa és a vadrózsa, meg a bodza. Fantasztikus illatok vannak és amúgy is harapni lehet a levegőt.

A hitelkártyával való fizetés itt szinte mindenhol megoldott és villámsebességgel történik, lehet, hogy tudnak valamit a telekommunikációról... PIN kód beütése után 2mp-en belül jön a blokk. Ja, a Nokia, Motorola és a Fiskars mellett azért vannak még nagy finn márkák és nevek pl. Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Marimekko, de írjatok mást is, várjuk a kommenteket!

Ma (kedden) a Nuuksio nemezeti parkba látogattunk el, remek kis túraútvonalak taláhatók itt, mindössze félórányira Helsinkitől. Az idő is kegyes volt hozzánk, néha szemerkélt egy kicsit, amúgy 20-22 fok van. A nemzeti park látogatóközpontja nagyon szép, minden tiszta fából van. Erről jut eszembe, a Helsinki reptéren először az tűnt fel, hogy az egész le van parkettázva! Nem halszálkában, de hasonló méretben négyzetesen vannak lerakva a darabok, és állják a sarat, pedig ott aztán van igénybevétel!

Benéztünk a helyi IKEÁ-ba is, nagyjából ugyanaz a választék mint otthon, és az árak is ugyanazok.  Csak kár, hogy itt 4000€ az átlagkereset, otthon meg 600€... Itt délen amúgy már kicsit korábban, este 11-kor már sötétedik, úgyhogy kicsit jobban tudunk aludni, habár függöny itt sincs...

Holnap már leadjuk a kocsit és elkezdjük felfedezni Helsinkit, addig is képek az elmúlt két napból:

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finntrip.blog.hu/api/trackback/id/tr526294097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bopet 2014.06.10. 23:02:17

Ne hagyjátok ki a Rally világbajnokokat sem.
Ott is van szép számmal finn!
Kezdve Ari Vatanen-nel, Juha Kankkunen vagy Mäkinen és Grönholm...

bopet 2014.06.10. 23:14:00

inkabb iittala uvegvazakat nezzetek...puszi Anna

beneda 2014.06.11. 08:00:50

Megint gyönyörű helyeken jártok!
Csak irigykedni lehet.
A kismadarak elrepültek.
A kutyák a tavak helyett a Dunát választották.
Húzzatok bele!!!

Nagymacska 2014.06.11. 12:28:18

Narancssárga olló forever! Szép a park, jó a kígyós kép, de a sziklánpózolós a legjobb. Mindig úgy tűnik, mintha tökre kihalt lenne minden.
Üdv.
A.T.S.
süti beállítások módosítása